Vyhledávání


Arnold Schwarzenegger

08.01.2014 21:33

Arnold Alois Schwarzenegger je rakousko-americký sportovec, herec a republikanský politik. V letech 2003–2011 zastával úřad guvernéra Kalifornie. Je jedním z nejúspěšnějších kulturistů historie. Vyhrál nespočet soutěží v kulturistice a silovém trojboji - nejcennější jsou jeho vítězství Mr.Olympia (7 krát) a Mr.Universe (5 krát).

Jako herec hraje zejména postavy tvrdých mužů v akčních filmech, v nichž úročuje svoji vypracovanou postavu. Díky ní byl také v Guinessove knize rekordů  označen jako nejdokonaleji vyvinutý muž na světě. Dokázal se prosadit ve filmovém průmyslu i přes to, že neměl herecké vzdělání. Jeho nejznámější filmové role jsou Terminátor a Barbar Conan. V roce spolupracoval na knihách "Arnoldovo formování postavy pro ženy" a "Arnoldova kulturistika pro muže". V roce 1985 vydal za svou kariéru nespočet publikací, mezi nimi i knihu „Encyklopedie moderní kulturistiky“. V říjnu 2003 se stal po mimořádných volbách 38. guvernérem státu Kalifornie.

Jeho manželkou je Maria Shriverová, která pochází z Kennedyovské dynastie. Její matkou je Eunice Kennedy Shriver, sestra prezidenta USA Johna Fitzgeralda, ministra Roberta Francise a senátora Edwarda Mooyera Kennedyho.

9. května 2011 manželé oznámili, že se rozchází a budou žít odděleně. Shriverová opustí rodinné sídlo v Brentwoodu.

V říjnu 2013 vyšla v nakladatelství XYZ kniha pamětí Arnolda Schwarzenneggera Total Recall - můj neuvěřitelný životní příběh.(Určitě doporučuji přečíst)